Tot i que les hores de son diàries varien d’un nen a l’altre, orientativament s’estableixen de la manera següent:
Ara bé, s’ha de tenir en compte que a més de les hores dedicades al son és important valorar-ne la qualitat. Així doncs, cal dir que molts nadons ho posen molt difícil als pares, ja que són nens que dormen durant el dia i a la nit volen jugar, o nens que es desperten diverses vegades durant la nit, cosa que desespera els progenitors.
Els especialistes en son infantil coincideixen a dir que dormir bé és un hàbit que el nen ha d’aprendre. Així doncs, és important ensenyar-li des del primer moment i amb paciència a aconseguir aquest objectiu.
La paraula clau és rutina. Pensa en l’hora de dormir com si es tractés d’un ritual, és a dir, una cosa que has de fer sempre de la mateixa manera i a la mateixa hora. Gràcies a això, el bebè interpretarà aquesta repetició com un senyal inequívoc que l’avisa que l’hora de dormir està arribant, i tindrà prou temps per preparar-se i agafar el son amb tranquil·litat i seguretat.
Rutines que ensenyen a dormir bé al teu fill…
Rutines per afavorir la migdiada del nadó…
Els últims anys ha augmentat el nombre de parelles que practiquen l’anomenat llit familiar (compartir el seu propi llit amb el fill acabat de néixer), i també les controvèrsies entre defensors i detractors.
Com a avantatges de compartir el llit amb el bebè cal destacar:
Com a desavantatges destaquen:
En qualsevol cas, sigui quina sigui la decisió que es dugui a terme, és important que la parella hi estigui d’acord i que adopti les normes necessàries per garantir la seguretat i el benestar del nadó, és a dir:
El llit familiar està totalment contraindicat en els casos següents:
Quan els pares creguin que ha arribat el moment que el nadó dormi a la seva pròpia habitació (idealment abans dels 8 mesos), han de tenir en compte que el nen pot necessitar una mica de temps per adaptar-se a la nova situació, i que no és recomanable que el trasllat coincideixi amb el període de deslletament ni amb cap malaltia.